Onze Finse sauna heeft een temperatuur van 80°C en is voorzien van een radio.

Sauna

Wat zijn de effecten van een sauna?

Hart- en bloedvaten Spieren
Betere doorbloeding
Training van de vaatspieren
De spieren reageren op het warme effect door zich te ontspannen (verwijding van de bloedvaten)
Luchtwegen Spijsvertering
Betere doorbloeding van de luchtwegen.
Stimulatie van ademhaling
Mensen met astma: overleg eerst met uw arts!
Ondersteunt regelmatige darmwerking, verkramping van maag en darmen.
Stofwisseling Psyche
De huid in een sauna werkt als een soort “3de nier”. Reststoffen verdwijnen uit het vetweefsel.
Afscheiding van vochtophoping in het weefsel
Saunakenners weten het al lang en nieuwelingen komen er snel achter: na een saunabad voel je je opgewekt en lekker ontspannen, als herboren.
Totale ontspanning van lichaam en geest.
Huid
Het lichaam wordt gehard en dus wordt de weerstand tegen infecties opgevoerd.
De huid vernieuwt zich sneller doordat er huidschilfers losraken. Zo wordt de huid zachter en soepeler.

Doel van een sauna

Het voornaamste effect van een sauna is zonder twijfel de krachtige doorbloeding. De huid maar ook de inwendige organen worden sterk doorbloed door impulsen in de bloedsomloop. Het tweede effect is de ontspanning van de spieren en het zweten. Dit gebeurt zonder enige lichamelijke inspanning. Je kan dus stellen dat een sauna niet inspannend maar juist ontspannend werkt.

Een saunabad zorgt er ook voor dat men minder gevoelig wordt voor grote temperatuurverschillen. Men is beter bestand tegen koude maar ook tegen extreme warmte.

Alcohol

Gebruik geen alcohol tijdens of voor de sauna.

Zwangerschap

Het is een fabeltje dat zwangere vrouwen de sauna moeten vermijden. Gezonde vrouwen met een normale zwangerschap kunnen met een gerust hart naar de sauna. Vanaf de 4de maand is een bezoek aan de sauna een prima aanvulling op zwangerschapsgymnastiek.

Leeftijd voor naar de sauna te gaan

Kinderen vanaf 4 jaar

Vanaf 4 jaar kunt u een kind een saunabad laten nemen. Laat een kind echter voor zijn tiende levensjaar niet alleen vertoeven in een sauna. Een saunabezoek heeft ook voor kinderen een heilzame werking. Ze worden gehard en zijn beter bestand tegen infecties. Bloot zijn wordt bovendien beschouwd als “gewoon” waardoor kinderen beter opgewassen zijn tegen de overdreven nadruk die de maatschappij legt op seksualiteit. Nerveuze kinderen zullen een betere nachtrust vinden. De inslaaptijd wordt verkort en de doorslaaptijd wordt verlengd. Ook concentratieproblemen schijnen er door af te nemen.

Ouderen

Wie gewoon is om regelmatig naar een sauna te gaan, hoeft deze gewoonte niet stop te zetten als men een jaartje ouder wordt. Een eerste saunabezoek boven de leeftijd van 60 jaar wordt echter afgeraden. Spreek er gerust met uw arts over.